30 Ağustos 2013 Cuma

ARZUNUN KALEMİNDEN-EDEBİ GEZİ REHBERİ;TENEDOS-BOZCAADA;Rum-Türk sentezi arasında asılı kalmış huzurluk abidesi..




Tarihin ilk dönemlerinde Lefkofris adıyla anılan sonrasında yunan mitolojisininden gelen tenedos ve lozan antlaşmasıyla önce bozada son haliyle de bozcaada olarak kalan tarihin yorgunuluğuna ev sahipliği yaparken mis gibi rum-türk sentezinin arasında asılı kalmış geçmişin öz kokularını buram buram duyabileceğiniz şirin bir ada.

Bozcada kalesiyle bahçeli küçücük şirin mi şirin evleriyle ve daracık sokaklarıyla sizi karşılayan geçmişten kopamamış değerlerini azimle korumuş ve yıl içerisinde binlerce turiste kucak açan huzuru bol bir kara parçası..

Hoş damak lezzetleriyle önce sizi büyülüyor sonra yavaş yavaş kendinizi adaya ait hissediyorsunuz,minicik çarşısını gezdikçe geziyorsunuz ve her tezgahta binlerce umutla sizi bekleyen satıcılarla uzun uzadıya sohbetlere dalarken takılar,magnetler,değişik reçeller ve elleriniz kollarınız kese kağıtlarıyla doluveriyor.
Ada da poşet kullanımı yasak bu ada için  büyük bir iyilik..

Ve damla sakızının kullanım alanı öyle geniş ki damlasakızlı kahveden tutunda  kurabiyesine damla sakızlı enginarına ve muhallebisine..
Çatlayan ve bademli kurabiyesi unutulmamalı..Gelincik şerbetini saymıyorum içilmeden dönülmemeli zannımca..



Konaklama kısmına gelince lüks otelleri yok evet fakat birsürü butik otelden oluşuyor zira bu benim adıma oldukça keyifli bir durum..

Adada kendinizi huzurlu hissetmekden başka bir şansınız yok..Huzur-u sükunü iliklerinize kadar hissedeceğiniz şüphesiz bir gerçek..

Sakin ada geceleri zihninizdeki herşeyi silip süpürüyor,kendinizi yıllardır adada yaşayan bir çift ayaktan ibaret görüyorsunuz.Evet sanatçının söylediği gibi huzur koklayabiliyorsunuz egenin havasında..

Ve dönüş vakti ..Öyle bir hüzün ile tanışıyorsunuz ki işte bu alışmaktan başka birşey değil elbette !! Sıkıcı şehir hayatından sonra bu kara parçası size fazla samimi geliyor..İşte artık gemi kornasına basıyor ve 10 dk içinde ada gözünüzde küçülüveriyor,seyrine doyum olmayan manzarayla veda ediyorsunuz bu güzelliklere..

Kelime-i mübalağ;huzur bozcaadada..


-Arzu Şengül

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...