17 Mart 2013 Pazar

Gençlik İksiri,Menengiç Kahvesi..


İlk duyduğumda bende çok şaşırdım ve içtikten sonra bayıldım bu kahveye,apartmanda bitlisli komşumuz gülay abla sayesinde bu kahvenin yanında birsürü farklı dogu lezzetlerini tattım Ve şimdi arkadaşlarımla her gittiğimizde türk kahvesi yerine menegiç kahvesi içiyoruz marketlerde çok rahat bulabilirsiniz ve çok sağlıklı bir kahve kansere karşı olduğuda söyleniyor;nerde yetiştiğinden,nasıl hazırlandığından bahsedelim biraz;


Menengiç kahvesi,Latince adı ile pistaricia terebinthus sakız ağacıgiller familyasından olup, doğal yaşam alanı Akdeniz bölgesidir. Yapraklarını döken bir tür çalı olan menengiç bitkisi, Fas,Portakiz,Kanarya Adaları,Yunanistan ve Türkiye 'de yetişir. Suriye,Lübnan ve İsrail 'de ise pistacia palaestina adından benzer bir tür bulunmaktadır. Türkiye'de özellikle Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişir.

Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?     

Klasik memengiç kahvesi tarifine göre, menengiç bitkisinden kahve yapılırken iki farklı malzeme kullanılabilir. İlkinde, tıpkı kahve bitkisinin meyvelerinin toplanıp kavrulduktan sonra çekilmesiyle kahve yapılması gibi menengiç bitkisinin meyveleri de aynı şekilde işlenerek kavrulur ve çekilir. Diğer yöntemde ise menengiç meyvelerinin yağı çıkarılır ve kahve bu malzemeyle yapılır.

Menengiç kahvesinin hazırlama yöntemi ise Türk kahvesi gibidir. Tıpkı Türk kahvesi pişirilirken izlenen adımlar izlenerek Menengiç kahvesi pişirilir. Ama, su yerine süt kullanılması çok daha iyi sonuç verir.
Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tadı olduğunu belirten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu yaptığı açıklamada şunları belirtiyor; Menengiç’ te bulunan çinko, bakır, magnezyum, sodyum, potasyum, E vitamini gibi daha bir çok minarelin bulunduğu bu meyve yaşlanma ve kansere karşı oldukça faydalı. Ayrıca protein ve doymamış yağ açısındanda oldukça zengin bir bitkidir.


Menengiç Kahvesinin Faydaları;

* Kansere faydalıdır,
* Yaşlanmayı geciktiren bir özelliği vardır gençlik verir,
* Öksürüğü keser, balgam söktürür.
* Nefes açıcıdır ve nefes darlığına iyi gelir.

* Antiseptik özelligi vardır, miktop öldürücüdür,
* Göğsü yumuşatır, solunum yollarına faydası vardır.
* Ayak terlemelerini önler.
* Yaraları tedavi eder.
* Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
* Ses tellerine iyi gelir.
* Mide ağrılarını dindirir.
* Kalp yetmezliği riskini azaltır.
* Afrodizyak(Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.
*Yağlı bir içecektir, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolesterolü düşürmeye ve kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur..

Herkese tavsiye ederim mükemmel bir lezzet,ben süt ile içiyorum daha yumuşak bir içim. Farklı tadlara açık herkes denemelii..

Tatlı Günler :)

1 yorum:

benim dünyam dedi ki...

ilk defa duydum bende denicem kahveyi severim :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...